Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Manual til brug af studiehusets internet

Studiehuset har nu internetforbindelse hos TDC - en ADSL bredbåndsforbindelse på 2048/512 kbit. Forbruget er gratis.

Første regel ved opkoblingsproblemer: vent, genstart computeren, genstart evt. netforbindelsen ved at slukke ved stikkontakten, vente 10 sek og tænde igen.

Netværket i huset kan både fungere trådløst og med kabler. Swich, Modem og Routeren til netværket hænger på væggen i entreen ved radiatoren. Enhederne skal have strøm fra stikkontakten, hvor den fastmonterede ledning sidder - husk at slukke kontakten, når huset forlades for længere tid.

Sådan kobler du dig på trådløst.

Start med at tænde for router m.v. ved stikkontakten.

Computeren skal være indstillet til DHCP, dvs. automatisk valg af ip nummer.

For computere med Windows XP:

Hvis din computer er udstyret med trådløs forbindelse, bør den selv opdage Studiehusets trådløse netværk og begynde at logge på. Hvis din computer ikke selv opdager netværket, når du tænder den, skal du klikke på ikonet for trådløse netværk på statuslinien i nederste højre hjørne og følge instruktionerne. Hvis du stadig ikke kan få den til at logge på, kan det hjælpe at slukke for routeren, tælle til 30 og tænde igen.

Hvis din computer ikke har et indbygget kort til trådløs forbindelse, kan du låne det kort der ligger sammen med netkablerne i nederste skuffe i det røde værelse. Husk at lægge kortet tilbage, når du forlader Studiehuset.

For MAC-computere:

Slå AirPort til i hovedmenuen eller i Systemindstillinger/Netværk.

Vælg ”Andet” og vælg netværket Studiehuset, vælg WPA Personal som kryptering, og password steno12345 (små bogstaver; intet mellemrum)

Netværket hedder: Studiehuset

Netværksnøgle: steno12345

Kryptering: WPA

Sådan kobler du dig på via kabel.

1) Du forbinder en computer med routeren ved hjælp af et af de tre ethernetkabler med RJ-45 stik i begge ender, der er i nederste skuffe i det store værelse. Der skal være 3 stk. 2,5 m lange kabler og 1 stk. som er 12 m.

Kablerne sættes i routerens underside imellem strømstikket og kablet fra modemet. Desværre er låsepalen knækket på flere af stikkene, så du skal sikre dig, at stikket alligevel sidder godt på plads.

Du kan evt. forlænge et for kort kabel med en af de hvide samlemuffer i skuffen.

Hvis du sætter flere computere på samtidigt, går hastigheden ned, men forbindelsen virker.

2) 3 computere kan kobles direkte i routeren med ethernetkabler, som sættes i stikkene i undersiden af modemet (den blå box) - pas på ikke at trykke så hårdt opad, at modemet skubbes ovenud af skruerne i væggen!.

I skuffen i det røde værelse ligger der desuden et gult cross-over kabel, som skal bruges til visse printere eller direkte forbindelse mellem to computere. Det virker ikke som almindeligt netkabel.

Der er en HP psc 2210 printer/scanner/kopimaskine i huset til brug for alle. Brug den endelig, da blækket ellers tørrer ud i patronerne - og husk at købe friske patroner til fælles glæde!

Printeren kobles til 240V strøm med apparaturledningen, og til computeren med et USB kabel (A stik i den ene ende og B stik i den anden) fra skuffen.

Installer en driver på computeren fra CD-ROMen i den røde bog, eller - bedre - hent den nyeste driver fra HPs supportsider. (nyere Macintosh-, og måske også Windowscomputere har allerede drivere installeret).

Sort blæk har nummeret HP 56.

Farvepatroner har nummeret HP 57 eller 58 til fotokvalitet (tre farver i en).

Printeren kan mange andre ting, men det kan du selv finde ud af, efter behov.

Der er nu også ip-telefoni i husets abonnement. Hvis du vil bruge det, skal du selv medbringe en passende telefon, og du kan se i vejledningen i den røde bog hvor telefonen skal kobles til. Nummeret er 8752 5061.

Husk at lægge netkabler m.v. i skuffen igen når du rejser.

I huset er der også et 2,5 m og et 12 m forlængerkabel til almindelig 240V strøm.

Hvorfor skal jeg slukke for transformerne inden jeg rejser?

Det skal du fordi alle transformere en dag brænder sammen, og sommerhuset er af træ!!! Sluk ved stikkontakten, og træk for en sikkerheds skyld stikket til ledningen ud.

Har du problemer, kan du eventuelt ringe til TDCs Hotline på 80808047. Studiehusets forbindelse/abonnement har nr. EM 17 81 62.

Keld Nielsen og Ole J. Knudsen på Steno Museet forsøger at holde internetforbindelsen i god stand, så alle problemer bedes rapporteret til dem.

(manualen opdateret 2010-02-28)