Aarhus Universitets segl

Henrik Knudsen og Henry Nielsen udgiver ny bog uranefterforskning i Grønland

Bogen er udkommet på forlaget Vandkunsten marts 2016

Det australske selskab GME's mineprojekt på Kvanefjeld og de seneste års debat om ophævelsen af den såkaldte Nultolerancepolitik har sat spot på Grønlands uran. Men den aktuelle diskussion har en lang og spændende forhistorie, som her for første gang bliver fremlagt i detalje.

I Uranbjerget. Om forsøgene på at finde og udnytte Grønlands uran fortæller videnskabshistorikerne Henrik Knudsen og Henry Nielsen om de hemmelige forsøg på at lokalisere uranreserver i Grønland i årene under og efter Anden Verdenskrig, da den Kolde Krig indhyllede Danmark i en atmosfære af frygt og usikkerhed. Forfatterne fortæller om det kostbare danske prestigeprojekt, der prægedes af atomeufori, men mødte folkelig og politisk modstand.

Spørgsmålet om nultolerancepolitikkens ophævelse, om ja eller nej til udnyttelse af de grønlandske uranforekomster, har spillet en central rolle for den grønlandske selvforståelse og kamp for øget selvstændighed. Denne bog påviser dog også, at nultolerancepolitikken er en politisk myte, der aldrig blev besluttet.

Bogen udkommer marts 2016 på forlaget Vandkunsten.