Aarhus Universitets segl

Henry Nielsen og Kristian Hvidtfelt Nielsen modtager bevilling fra Carlsbergfondet

Engelsksproget udgivelse af bogen Camp Century: Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis (Aarhus Universitetsforlag, 2017)

Om bogen

Bogen handler om den amerikanske militære forskningslejr Camp Century, anlagt ca. 200 km øst for Thulebasen i 1959-60. I bogen beskriver vi lejrens politiske og videnskabelige formål, herunder de diplomatiske spændinger mellem Danmark og USA, som lejren dengang gav anledning til. Vi giver også en vurdering af lejrens politiske og videnskabelige betydning efter lejrens nedlæggelse i 1964-66 og frem til i dag. Et internationalt forskerhold viste i 2016, at klimaforandringer og afsmeltning ved den nu begravede Camp Century kan føre til udsivning af radioaktivt og kemisk forurenet smeltevand fra lejren under isen.

Opdagelsen bidrog væsentligt til den største politiske krise mellem Grønland og Danmark siden indførslen af selvstyre i 2009. Camp Century-bogudgivelsen er en opfølgning af forskningsprojektet ”Exploring Greenland: Science and Technology in Cold War Settings”, et samarbejdsprojekt mellem syv forskere ved Center for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet, og tre fra History Department, Florida State University. Projektet modtog støtte fra Carlsbergfondet i perioden 2010-2014. Bogudgivelsen på dansk var støttet af Aarhus Universitets Forskningsfond. Under ”Exploring Greenland”-projektet er der løbende publiceret artikler og bogbidrag, danske såvel som engelske, om Camp Century.

Link til Carlsbergfondets bevillingsstatistik

Link til Carlsbergfondets beskrivelse af Exploring Greenland-projektet