Aarhus Universitets segl

Nyt bogkapitel af Kristian Hvidtfelt Nielsen

Fra udbredelse af naturlæren til forskningskommunikation. I: Naturvidenskabens Ildsjæle: Selskabet for Naturlærens Udbredelse gennem 200 år, red. Cecilie M.K. Pedersen og Charlotte Koldbye m.fl. (Gads Forlag, 2024): 12-49.

Om bogen

Selskabet for Naturlærens Udbredelse, i daglig tale SNU, blev sat i verden for at formidle naturvidenskab til en bredere offentlighed. Det blev stiftet i 1824 af H.C. Ørsted, og det var dels hans ambition at fremme almen oplysning og dannelse, dels at naturvidenskaben skulle komme samfundet til gavn i form af anvendelse inden for de praktiske fag og i industrien.

I denne bog fortælles SNUs 200-årige historie. Det er historien om Selskabets udvikling og udfordringer gennem tiden, fx som følge af skiftende tidsånd, historiske begivenheder og den politiske dagsorden, men ikke mindst om en række af de markante videnskabsfolk, som gennem tiden har været medlemmer eller er blevet tildelt Selskabets H.C. Ørsted Medalje – koryfæer og veritable fyrtårne som H.C. Ørsted selv og Nobelprismodtagere som Niels Bohr, Aage Bohr og Morten Meldal, og andre, som i dag ikke er almindeligt kendt, fx Martin Knudsen, der lagde grunden til moderne havforskning, S.P.L. Sørensen, der opfandt pH-skalaen, og Danmarks første kvindelige fysiker Kirstine Meyer.

Bogens forfattere:
Cecilie M.K. Pedersen, Charlotte Koldbye, Anja C. Andersen, Martin Bech, Hans Buhl, Henning Haack, Erik Høg, Anja Skaar Jacobsen, Mogens Høgh Jensen, Helge Kragh, Poul R. Kruse, Rosa Nan Leunbach, Gregers Mogensen, Kristian Hvidtfelt Nielsen, Anita Kildebæk Nielsen, Dorte Olesen, Jens Olaf Pepke Pedersen, Annette Buhl Sørensen og Laila Zwisler.

Naturvidenskabens ildsjæle | Gads Forlag