Aarhus Universitets segl

Torben Esbo Agergaard, Gitte Kragh og Kristian Hvidtfelt Nielsen udgiver Citizen Science i Danmark: Projekter, litteratur og aktører

Center for Videnskabsstudier og Aarhus Universitetsforlag, 2020

Om bogen

I computerspil fra ScienceAtHome hjælper frivillige borgere forskere med at samle viden om menneskelig tænkning og dømmekraft. Rigsarkivets arkiver bliver tilgængelige på nettet via frivillige kræfter, og i projektet Et Sundere Syddanmark bliver borgere inviteret til at stemme om fordelingen af to millioner forskningskroner til fem udvalgte sundhedsforskningsprojekter.

Citizen science er betegnelsen for en forskningsmetode, der inddrager frivillige og skaber interaktion og dialog mellem borgere og forskere. Forsknings- og formidlingsfeltet er voksende, og forskere, politikere, ngo’er og museumsfolk ønsker i stigende grad at inddrage borgere i forskning, da det betyder en demokratisering af samfundets beslutningsprocesser.

Citizen science i Danmark kortlægger fagområdet ud fra projekter, litteratur og aktører. Rapporten viser, hvordan borgere deltager i forskningen, får større kendskab til den og er med i debatten om forskningsrelaterede emner.

Bogen kan hentes gratis som e-bog på forlagets hjemmeside

Læs også Danmark halter bagud med citizen science